Biga İndirimli Alışveriş Günleri Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Biga İndirimli Alışveriş Günleri Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
25 Ocak 2017 - 15:00

Sıcağı sıcağına ilk değerlendirme toplantısı yapıldı

Biga İndirimli Alışveriş Günleri’nin ikincisi 19-22 Ocak tarihleri ve arasında gerçekleşti. Alışveriş günleri sonrası sıcağı sıcağına, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Melih Akyıl, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur ve organizasyon komitesinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; “Geçen yıl birincisini yaptık. Vatandaşımızdan, esnafımızdan ilgi gördü. Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte güzel bir çalışma yaptık. Tertip komitemiz de burada. Aslında onlar bu işin mutfağında yer aldılar. Onlara da bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Işık konuşmasında terörün insanlara evlere kapatma amacına karşı sokağa çıkan Bigalılar’a teşekkür etti ve şunları söyledi:

“ Aralık ayında yapacaktık. Ne yazık ki üzücü patlamalar neticesinde şehitlerimize saygı çerçevesinde etkinliklerimizi erteledik. Ama aslında bir yerden sonra da bu teröre karşı, birlik ve beraberlik mesajı verme anlamında da bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü Bigalılar eksi 1 derece soğuğa rağmen bu etkinliklerde bizleri yalnız bırakmadılar. Vatandaşımızdan ciddi bir katılım oldu. Bir kez de onlara teşekkür etmek istiyorum. Dışarında gelenlerle birlikte çevre ilçelerden de katılım oldu. Beni arayanlar farklı bir etkinlik olduğunu söylediler. Yalova Belediyesi organizasyon firmamızla görüştü. Yayılmaya da başladı. Yalova Belediyesi etkinliklerimizi takip için personelini gönderdi. Etkinliklerimizin başarısını gösteriyor bu durum.”

“Buradaki asıl amacımız eğlence değildi” diyen Başkan Işık; “Asıl amacımız esnafımıza ekonomik destek sağlamak, özellikle işlerin biraz daha zayıf olduğu, kış şartlarının kendini çok daha sert bir şekilde hissettirdiği bir dönemde bunu yaparak esnafımıza destek olmak istedik. Bizim görüştüğümüz esnaf arkadaşlarımız iyi iş yaptıklarını ifade ettiler. Geçen yıl olduğu gibi hazırlanamayanlar, gece dükkanlarını kapatanlar da oldu. Buna rağmen Biga halkının birlikte hoş vakit geçirdiği, şarkılarla eğlendiği, esnafımızın da iş yaptığı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kendi aramızda da değerlendirdik. Belediye Ticaret Merkezi olsun, çarşı esnafı olsun, Kapalı Çarşı olsun faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Bu zaten bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir etkinlik değil. Esnaf dükkanını açacak, vatandaş çarşıya çıkacak, indirimler yapılacak, meslek kuruluşları destekleyecek, gazeteciler duyurusunda yardımcı olacaklar. Yani bütün Biga’nın dinamiklerini ilgilendiren bir etkinlik oldu. Beklediğimiz amaca ve hedefe ulaştığımızı düşünüyorum. Herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur ise şunları söyledi:

“Bizler tabi küçük esnaf olarak bazı şeylerin farkında biraz sonradan varıyoruz. Geçen yıl başladık. Bu yıl ikincisini yaptık. Daha önce de söylemiştim: İnşallah bu günlerin 20’ncisi, 30’uncusu olur diye. Bunlar her yıl daha iyi olacaktır. Özellikle tertip komitesindeki arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Bu işi çok iyi düzenlediler. Eksikler mutlaka olur. Genel anlamıyla kesinlikle artısı var, eksisi yok. Hem halkımıza hem esnafımıza hem belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Melih Akyıl, Biga Fuarı’nın da 7-8 stantla başladığını hatırlattı ve ekonomik önemin yanında sosyolojik olarak da önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti. Yüzde 100 memnuniyetin olmayacağını, Biga Fuarı’nda da memnuniyetsizlikler yaşandığını söyleyen Melih Akyıl konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu tip olayların değerlendirmesini biz ilk olarak yönetime geldiğimizde Keşan ziyaretiyle yapmaya başladık. Keşan Ticaret Odası’nı ziyaret ettiğimizde bize göre daha fazla üyesi olan ve daha organize olmuş bir kurumdu. Oradan çok ciddi bilgiler aldık. Ama bu işin kolay da olmadığını öğrendik. Yine de bu tip projelerin her zaman yanında olacağımızı da belirttik. Sürekli birlikte olmaya destek verdik. Şöyle bir örnek vereyim. Biga Fuarı da 7-8 stantla başlamıştı. Bu işin çok daha ileriye gideceğini düşünüyorum. Bu işten sadece ekonomik katkı beklemeyelim. Aynı zamanda sosyolojik anlamda da katkıları olan bir iş yapıyoruz. Bu sosyal katkılar dışarıda çok olumlu değerlendiriliyor. Bu tip organizasyonlarda mutlaka olumsuzluklar çıkacak. Bizim yaptığımız fuardan örnek vereyim. 2015’te 80 bin kişi ziyaret etti. Geçtiğimiz yıl 102 bin kişi ziyaret etti. Orada da hala memnun olmayanlar var. Yüzde 100 memnuniyet imkansız. Orada memnuniyetsizliğin alternatifi ile değerlendirilmesi lazım. Beğenmeyenler neyi beğenmediklerini paylaşmaları lazım. Anketler düzenleniyor. Benim misafirlerim vardı ve çok keyif alarak zaman geçirdiler. Bu birlikteliğimiz de çok konuşuluyor. Bu birlikteliğimizin sonucu olarak çok daha iyi yerlere gideceğiz. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Birlikte iş yapma kültürü geleceğe bırakabileceğimiz en önemli miras”

Biga’daki kurumlar arası iletişimin güçlü olduğuna dikkat çeken Başkan Işık; “Biga’ya gıpta ile bakılıyor. Sivil toplum kuruluşları, belediyesi, kaymakamlığı ile çok çabuk bir araya gelip ortak işler yapabiliyoruz. İnşallah bunu devam ettireceğiz. Birçok sorun da bu birliktelikle aşılıyor. Birlikte iş yapma kültürü, geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miras” ifadelerini kullandı.

Biga Belediyesi tarafından hazırlanan Biga’da Sosyal Yaşam adlı kitaptan örnek veren Melih Akyıl; “Biga kitabınızda 1930’lu yıllarda ilk fuarın Biga’da düzenlendiği bilgisi vardı. O fuardaki bir ürün Amerika’da düzenlenen tarım ve ticaret fuarına Biga’dan numune olarak gönderilmiş. O dönemde böyle bir fuar organizasyonunun yapılması birlikte iş yapma kültürümüzün köklü olduğunu da gösteriyor” dedi.

“Etkinlikler gereksizdi”, “Mankenler olmasaydı” eleştirilerine yanıt
Sosyal medyada yapılan eleştirilerle ilgili konuşan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; “Bazıları da etkinliğin sadece belediye tarafından yapıldığını düşünerek politik bakıyor ve belediyeye yükleniyor. Açıklama yapanlar da ön yargılı ve siyasi olarak yapıyorlar. Biz öncelikle Biga’nın en güçlü iki sivil toplum kuruluşu ile birlikteyiz. En başından beri birlikteydik. Kötü bir şey oldu mu belediyeye atılıyor. Elektrikler kesiliyor, belediye suçlanıyor. Ben alıştım artık” şeklinde konuştu.

Manken getirilmesin yorumuna ise organizasyon komitesinden İlkay Özen; “Güzel bayan getirmiyoruz. Mağazalarımızın kostümlerini taşıyacak askılar getiriyoruz. Kostüm tanıtıyoruz yani. Buradaki amacımız popüler isimlerle Biga’daki yerel firmalarımızın tanıtımlarını yapmak” yanıtını verdi.

Anket yapılacak ve eleştiriler değerlendirilecek

Organizasyon komitesi tarafından verilen bilgilere göre önümüzdeki haftalarda anket çalışması yapılacak. Geçtiğimiz yıl etkinlikler sonrası yapılan anket çalışmasından ciddi anlamda katkı gördüklerini ifade eden organizasyon komitesi, bu yılki anket çalışmasının da titizlikle değerlendirileceği bilgisini paylaştı.

Etiketlerdeki indirimlerle ilgili eleştirilere değinen organizasyon komitesinden Jale Kırbaş’ın yaptığı bilgilendirmede; “Etiketlerle ilgili bir şey yapmak zor. Onun otokontrolünü vatandaş yapıyor. Mağazaların indirimlerine organizasyon komitesi olarak karışılması mümkün değil. Bizim amacımız mağazalara tüketici göndermek. Biz ziyaretlerimizde esnafı ziyaret ederek bilgilendirme yaptığımızda her gittiğimiz yerde doğru indirim yapılması gerektiği konusunda tek tek izah ediyoruz. Biz bilgilendirme yapıyoruz. Dışarıdan baktıkça farklı görülebilir ama hakkaten çok büyük emekler var. O dönemde o kadar insan dışarıda olacak mıydı, olmayacaktı. Etkinlikler sayesinde insanlar dışarıda zaman geçirdiler.” İfadeleri kullanıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum