Saim TUNÇMAN

Saim TUNÇMAN


Başlıksız yazım!

09 Kasım 2019 - 19:03

Geçtiğimiz günlerde SS 76 No'lu Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yönetimince yönetildiği tahmin edilen bir sosyal medya sayfasında paylaşım yapıldı.
 
Paylaşımda; "Şehiriçi çalışan araçlarımızın yol ortasında durma nedenlerine örnekler resimlerdedir. Bu araçlar 2 gün sonra minibüs arkasına denk gelip minibüs, durağa giremeden yolcu aldığında korna yapacaklardır. Lütfen birbirimize saygı gösterelim. Zaten 10 dakikalık işim var dediginiz duraktan siz gelene kadar 10 minibüs geçiyor." ifadeleri geçiyordu.
 
Fotoğraflarda duraklara park etmiş araçlar görünüyordu.
 
Her kesimin kendince haklı olduğu bir konu bu. Aynı zamanda da çok fazla insani bir olay.
 
Minibüsçülerin haklı isyanının yanında bir de vatandaş cephesi var.
 
Örneğin 'Geç kaldım' diyerek yolcu almayan minibüsçü mü dersin, 'zamanında yetişeceğim' diye trafik kurallarını hiçe sayanı mı dersin, minibüsten inen yolcunun arkasından konuşanı mı dersin, durak müsaitken yine de yoldan yolcu alanı mı dersin...
 
Ortur bölgesine taşındım. Bir süredir zaman zaman ben de minibüs kullanıyorum. Bu şikayetler çok sayıda vatandaş tarafından anlatılırken, bizim yaşadıklarımız da var içinde.
 
Bunların yanında görevliler ne yapıyor?
 
İşyeri önlerindeki reklam içeren bayrağın durduğu yerle ilgilenen zabıta arkadaşlar, aynı hassasiyeti durağa park etmiş araçlarda da gösteriyorlar mı? Duraklara bırakılan resmi plakalı araçlara ne demeli? Durağa park eden belediye araçlarının özelliği ne?
 
Belediye Emir ve Yasakları Uygulama Yönetmeliği 11/16 Maddesi kapsamında "Durak içine park eden sürücülerin araçlarına 320 lira ceza uygulanır" maddesi var. Aynı yönetmelik kapsamında madde 11/7'de ise yol ortasında durarak yolcu alan sürücülere 320 lira para cezası uygulanacağı belirtiliyor.
 
Zabıta görevlilerinin en azından diğer konularda olduğu gibi hala Biga'nın en önemli sorunlarından biri olan trafik ve otopark sorunlarıyla daha yakından ilgilenmeleri gerektiğini düşünüyorum.


Tabii bütün sorunlar cezalarla çözüme kavuşturulamaz. Vatandaşın da düşünceli olması gerekiyor. Biga küçük yer. Ulaşım kolay. Toplu taşıma ve taksiler var. Her yer yürüyüş mesafesinde. Çay boyunda araç park edecek geniş bir otopark var. Sadece biraz yürüyüş yapmak gerekiyor. Bisiklet kullanımı son yıllarda arttı. Bilinç düzeyi ile ilgili her şey. Hayatı birbirimize kolaylaştırabiliriz.Ceza yiyerek kuralları öğrenmek yerine farkında olarak çözebiliriz.

Bu yazının başlığı konusunda çok düşündüm. Herkesin haklı olduğu bu konuda, herkes kendi başlığını atabilir diye karar verdim. Ben de kendi başlığımı 'başlıksız yazım' olarak attım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum