ÇTSO MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı.

ÇTSO MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
15 Mayıs 2025 - 11:30
ÇANAKKALE BELEDİYESPOR KADIN BASKETBOL TAKIMIMIZIN ŞAMPİYONLUĞUNU YÜREKTEN KUTLUYORUM
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yarıdmcısı Armağan Aydeğer;    Kıymetli Meclis Üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Çanakkale Belediyespor Kadın Basketbol Takımımızın şampiyonluğunu yürekten kutluyor, Kadınlar Basketbol Süper Liginde başarılarının devamını diliyorum.
19 Mayıs 1919, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, milletimizin kaderini değiştiren tarihin dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlattığı Kurtuluş Mücadelesi, Türk milletinin azim, inanç ve kararlılıkla yazdığı destanın ilk adımıdır.
Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyerek emanet ettiği bu kutsal miras, gençlerimizin ellerinde her geçen gün daha da büyüyerek yoluna devam etmektedir.
Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, geleceğimizin teminatı gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum.
Sizlere Mayıs 2025’de yaşanan uluslararası gündemden kısaca bahsedeceğim.
Son dönemde iyice ısınan ticaret savaşları,  Rusya Ukrayna savaşı, Pakistan Hindistan gerilimi ve Orta Doğuda artarak devam eden kaos ve çatışmalar yerini temkinli bir yumuşama sürecine doğru bıraktığı günümüzde gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz.
ABD ve Çin, karşılıklı olarak uyguladıkları tarifeleri 90 gün süreyle askıya alarak ticaret gerilimlerini geçici olarak hafifletmiştir. Bu adım, küresel piyasalarda olumlu bir etki yaratmış ve ekonomik belirsizlikleri azaltmıştır. Ancak, uzun vadeli yapısal sorunların çözümü için daha kapsamlı anlaşmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Goldman Sachs, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin hafiflemesiyle İngiltere ve Euro bölgesi için büyüme tahminlerini yukarı yönlü yenilemiştir.
Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar ABD'nin arabuluculuğunda 10 Mayıs 2025'te bir ateşkes anlaşmasıyla durmuş olsa da, ateşkesin ardından her iki taraf da ihlallerle birbirini suçlamaya devam etmektedir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin 15 Mayıs'ta İstanbul'da yeniden başlatılmasını önerdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bu teklife olumlu yanıt vererek, Putin ile yüz yüze görüşmeye hazır olduğunu belirtirken İstanbul'a gelip gelmeyeceği konusunda net bir bilgi vermedi. Görüşmelere, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun katılacağı ifade edilmektedir.
İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan bu görüşmeler, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönünde önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Ancak, tarafların talepleri arasındaki derin farklılıklar ve karşılıklı güvensizlik, müzakerelerin başarısını zorlaştıran unsurlar arasında yer almaktadır. Uluslararası toplum, bu görüşmelerin olumlu sonuçlanması için taraflara baskı yapmaya devam etmektedir.
TÜRKİYE’NİN 2025 EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ REVİZE EDİLDİ
Yurtiçi gündemine baktığımızda; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin 2025 yılı ekonomik büyüme tahminini %2,8'e düşürmüştür. Bu revizyon, yüksek enflasyon ve sıkı para politikalarının etkisiyle iç ve dış talepteki zayıflamaya dayandırılmıştır
Türkiye'de daha sıkı para politikasının iç talepte baskı oluşturabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliğin dış talebi zayıflatabileceğine yönelik beklentiler, ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahmininde etkili olduğu ifade edilmiştir..
EBRD Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkati çekerken, ekonomik büyümenin 2026'da yüzde 3,5 seviyesine döneceğini öngörmektedir.
EBRD toplantısında görüşlerini aktaran Hazine yönetimimiz, programın rayında ilerlediği, orta vadeli birincil hedefin fiyat istikrarını sağlamak olduğu,  finansal koşulların bir süre daha sıkı duruşunu koruyacağı ve fakat bu sıkı duruşun bir maliyeti olduğunu ifade edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında 138,5 milyar dolar düzeyindeydi. 9 Mayıs ile sona eren haftada bu tutar yaklaşık 144,3 milyar dolara çıkarak 5,8 milyar dolarlık artış kaydetmiştir.
Söz konusu artış, Mart ayı sonundan bu yana süregelen rezerv kayıplarının ardından kaydedilen ilk yükseliş olarak dikkat çekti. Böylece TCMB’nin rezervleri, yedi haftalık kesintisiz düşüş periyoduna 9 Mayıs haftası itibarıyla ara vermiş oldu.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ninde belirtildiği üzere mart ayında Türkiye'ye 1 milyar dolar değerinde UDY girişi gerçekleşirken, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı 3 milyar dolar olarak kaydedildi.
Aylık verilere göre ise, Mart 2025'te Türkiye'ye gelen UDY içinde başlıca yatırım kaynağı olan ülkeler, yüzde 21 ile Almanya, yüzde 17 ile Fransa, yüzde 12 ile Hollanda, yüzde 10 ile Avusturya ve yüzde 7 ile Azerbaycan oldu.
Nisan 2025'te aylık enflasyon %3,0 olarak gerçekleşmiş ve yıllık enflasyon %37,86'ya gerilemiştir. Bu oran, piyasa beklentilerinin biraz altında kalmıştır.
Nisan ayında ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,5 artarak 20,9 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde ithalat %12,9 artışla 33 milyar dolar seviyesine çıkmış ve dış ticaret açığında belirgin bir artış gözlenmiştir
Mart ayında sanayi üretimi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %3,4 artarken, yıllık bazda %2,7 düşüş göstermiştir. Bu durum, sanayi üretiminde toparlanma sinyalleri verse de genel ekonomik aktivitenin zayıf seyrettiğini göstermektedir.
TERÖRÜN TAVİZSİZ SONA ERMESİ VE KALICI BARIŞ TESİS EDİLMESİ ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR
Terör örgütü PKK 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlediği Kongre'sinde, örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı almıştır.
PKK'nın fesih ve silah bırakma kararı, Türkiye'de uzun yıllardır süren terörle mücadelenin sona ermesi ve kalıcı barışın tesis edilmesi açısından önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Fakat diğer taraftan Cumhuriyetimizin ilkelerinden, üniter devlet yapısından, Türkiye Cumhuriyetimizin bağımsızlığını ve egemenliğini tescil eden, modern Türkiye'nin kurucu belgesi niteliğinde olan Lozan Antlaşmasının tartışma konusu yapılmadan, ülkemizi oluşturan tüm unsurların bölünmez bütünlüğünden taviz verilmeden, emperyalizmin manipülasyonlarından etkilenmeden alınan kararların sahada uygulanması, silahların tamamen bırakılması, terör ile ilişkili tüm unsurların kayıtsız şartsız faaliyetlerine son vermesi önemlidir. Bu bütünlük tahsis edilmesi halinde ülkemizin güçlü büyümesinin önü açılacağı aşikardır.
Mayıs 2025 itibarıyla, İsrail ve Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalar, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirmiştir. İsrail güvenlik kabinesi, 5 Mayıs'ta Gazze'ye yönelik askeri saldırıların genişletilmesi planını onaylamıştır. Bu plan, Gazze'nin topyekün işgalini içermektedir. Gazze'deki sağlık kaynaklarına göre, çatışmaların başladığı Ekim 2023'ten bu yana 52.900'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiştir. Gazze'de yaşayan 2,4 milyon kişinin %90'ı yerinden edilmiş durumdadır. Mart 2025'ten bu yana uygulanan abluka nedeniyle, bölgeye insani yardım girişi engellenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, bu durumun özellikle çocuklar arasında ciddi bir açlık krizine yol açtığını belirtmiştir.
Değerli Meclis üyeleri,
Neredeyse her meclis konuşmamda sizlere afetlere karşı ülke olarak topyekûn olarak mücadelenin önemini vurgulamaya çalışıyorum. Yakın zaman önce İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 Büyüklüğündeki deprem bizlere konunun aciliyetini tekrar tekrar hatırlatmıştır. 17 Ağustos 1998, 6 Şubat 2023 ve daha nice hatırlamak dahi istemediğimiz acı tarihler bizlere karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutunu göstermektedir.
“ÇTSO AFET KOMİSYONU YÖNERGESİ” HAZIRLANDI
Bu kapsamda afetlerle mücadelede ilgili kamu kuruluşlarımızın aldığı ve alacağı tüm kararların ivedilikle uygulanması büyük önem arz etmektedir. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak kurduğumuz ÇTSO Afet Komisyonunun bu kapsamda hazırladığı Yönergeyi sizlerle gündemimiz kapsamında paylaşacağım.
Sözlerimi büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri ile bitirmek istiyorum;
"Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur. ‘
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu;  Sayın Meclis Başkan Vekilim,  Komitelerimizin, Meclisimizin, değerli üyeleri, Mayıs ayı Meclis toplantımızda sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum, hoş geldiniz.  
İlkbahar mevsiminden yaza geçiş döneminde olduğumuz bu günlerde ekonomi ve siyaset gündemi , küresel piyasalar da geçişli ve oldukça hareketli. ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasının ardından bir ticaret savaşı endişesi getiren açıklamaları ve  tarifeleri, enflasyonu ve piyasaları ciddi anlamda etkiliyor.
DUVARLA ÇEVRİLİ TİCARET RİSKLİDİR!
Trump’ın uyguladığı gümrük vergileri her ne kadar Ülkemizin lehine gibi gözükse de bir takım riskler de içermektedir. Geçen hafta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında Marmara Bölgesi Oda/Borsa Başkanları İstişare toplantısına katıldım. Onun altını çizdiği birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. İhracatta Türkiye’nin en büyük pazarı Avrupa. Bize uygulanan vergi %10, Avrupa’da bazı ülkelerde %25, Çin’e uygulanan %125 bazen %250’ye çıkıyor. Biz Avrupa’ya mal satıyoruz. Buradaki üretici çok büyük bir pazarı olan Amerika’ya mal satmaya çalışıyor. Avrupa Amerika’ya mal satamazsa iç üreticiden mal almayı tercih edebilir. Çin Amerika’ya mal satamazsa Avrupa Çin için çok uygun bir pazar haline gelebilir. Yani Rifat Başkan’ın tabiri ile “Duvarla çevrili  bir ticaretin kimseye faydası olmaz”. Onun için önümüzdeki dönemde herkes yapacağı üretimde de, ticarette de çok dikkatli olması gerekiyor. Avantaj gibi görünen vergiler bakarsınız dezavantaj haline gelebilir.
Mart 2025’te siyasi çalkantı ile birlikte FED faiz oranını 4,25 – 4,50 aralığında bırakmıştı. Yine bu siyasi gelişmelerle birlikte Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı yani Ülkemizin risk primi 328 baz puanla bir yılın en  yüksek seviyesine yükseldi. Dolayısıyla faizler yükseldi. Faizlerin yükseldiği yerde hiç kimse ne üretim yapmak ister ne de ticaret yapmak ister. Merkez bankası rezervi azaldı. Rezervler azalınca da dolayısı ile riskler arttı ve iş dünyasının, yatırımcıların çekindiği bir ortam meydana geldi.

TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ!
Değerli arkadaşlar, umut verici bir gelişme de var bunların yanında. Ülkemizin 50 yıldır kanayan yarası terör. Terör örgütü silah bırakma kararı aldı, kendini feshetti. İş dünyasının çatı kuruluşu olarak bizim moral vermemiz lazım. Biz olayın olumlu yönlerinden bakmaya çalışıyoruz. 50 yıldır Türkiye’nin ticaretine, turizmine, üretimine, Türk insanının parasına mal olan bir yaranın kapanmaya başlaması iş dünyası olarak bizi sevindirmeli.
Terörsüz bir Türkiye istiyoruz kimse ölmesin. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tabiki hiçbir şey tamamen unutulmuyor. Ama iş dünyası olarak geleceğimize umut ile bakmak istiyoruz.
İhracat, ithalat rakamları hakkında Armağan Başkan bilgilendirme yaptı.
Yönetim Kurulu olarak çok önem verdiğimiz bir konu Çanakkale’nin bacasız sanayi olan turizmi kalkındırmak 15-22 Nisan tarihlerinde Turizm Haftasını kutladık. Halen daha kutlamaya devam ediyoruz. Çeşitli aksiyon ve toplantılar gerçekleştiriliyor.  Odamız olarak bunları destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.
ÇANAKKALE’NİN EN ÇOK İHTİYACI OLAN ŞEY, SİYASETTEN ARINDIRILMIŞ BİR ORTAMDA BÜTÜNLEŞTİRİCİ BİR YAKLAŞIM İLE BİRLİKTE HAREKET ETMEK
Değerli arkadaşlar,  geçmiş geçmişte kaldı biz önümüze bakmak istiyoruz. Odamızın birçok projesi vardı. Biz icra makamıyız. Dolayısıyla şehrin yöneticileri ile bu konuları daha rahat ve samimi bir şekilde konuşma ihtiyacı hissettik. Geçen hafta Belediye Başkanımız Sayın Muharrem Erkek Bey’i ziyaret ettik. Orada da bizim projelerimizin olduğunu, bu projelerde birlikte çalışmak istediğimizi dile getirdik. Çanakkale’de genel iktidar ile yerel iktidar farklı olduğu için birçok konuda arada kalıyoruz. Biz o iki bağı oluşturacağımızı ifade ettik. Kendileri çok mutlu oldular. Hemen akabinde Çanakkale Valimiz Doç. Dr Sayın Ömer Toraman’ı ziyaret ettik. Orada da Çanakkalemizin nasıl bir şehir olduğunu, Çanakkale’nin ne gibi ihtiyaçları var onları konuştuk. Bu toplantıları ayda bir yapma kararı aldık.  Çanakkale’nin en çok ihtiyacı olan şey siyasetten arındırılmış bir ortamda bütünleştirici bir yaklaşım ve ortak akıl ile hareket etmek olduğunu ifade ettik.
Biraz önce de ifade etmiştim, 21 Nisan tarihinde Birliğimizde düzenlenen TOBB Marmara Bölgesi Oda Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katıldım. Yarın da Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir toplantı olacak ama ben katılamayacağım. Bu toplantıda hemen hemen her Oda Başkanı’nın ifade ettiği konu finansmana erişim zorluğu ve pahalılığı. TOBB’da bunun farkında çözüm arayışı var ama kısa sürede olmayacağı belli. Sürekli yatırım da, ticaret  de bu faizlerle yapılmaz. Hepimiz tacir ve tüccarız, hepimiz bu konuları biliyoruz.  
Yabancı işçi çalıştırma ile ilgili bir bilgiyi de paylaşmak isterim. 5 Türk çalıştıran bir işletme 1 yabancı işçi çalıştırma hakkına sahip.
50 kişi altında çalıştıran işletmeler için de İş sağlığı ve  güvenliği hizmeti alma zorunluluğu 2025 yılında başladı. Artık  1 kişi bile çalıştırsanız sizi kapsıyor.  Konu ile ilgili eğitim alıp yeterlilik sınavını geçtiğiniz an siz kendi işyerinizde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti verebiliyorsunuz. Biz bilgilendirme eğitimi 2 tane gerçekleştirdik.
Tarımsal üretimde ciddi hasara yol açan zirai don felaketi üreticileri zor durumda bıraktı. Mesela Malatya’da bu sene dondan dolayı kayısı yok. Üretimin devamlılığı için zor durumda olan çiftçilerimizin desteklenmesi gerekiyor. TARSİM’ in önemi de burada ortaya çıkıyor. Geçen hafta 18 nolu meslek grubu üyeleri, sigorta sektörüyle bir araya geldik. Sigorta demek sadece aracı kapsamıyor. Arabalarımız bizden değerli sizin sağlık sigortanız var mı? Yok. Arabanın kaskosunu, sigortasını konuşuyoruz kendi sağlık sigortamızı yapmıyoruz. Başınızı soktuğunuz evinizin sigortası var mı? DASK’ı var. Peki konut sigortası var mı? Yok. Tarım da bunun gibi bir şey. Çiftçi 1 sene beklediği ürünü kaybediyor. 
DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
En önemlisi de Ülkemizdeki deprem gerçeğini unutmayacağız değerli arkadaşlar. 23 Nisan günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere İlimizde ve bölgemizde hissedildi ve bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. Biz Oda olarak bu  gerçeği hiç unutmuyoruz ve unutturmamak için de gündemde tutuyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Afet Koordinasyon Komisyonu Yönergesi hazırladık. Armağan Bey tarafından biraz sonra sizlere sunum gerçekleştirilecek.
ÇTSO Ailesi büyümeye devam ediyor. Son Meclis toplantımızdan bu yana 58 yeni üyemiz aramıza katılırken 24 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibarıyle  10.145 üyeli bir aileyiz.
“ÇANAKKALETSONET” UYGULAMASI DEVREDE
Sayın Meclis Üyeleri, bugün sizlerle güzel bir haberi de paylaşarak konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Üyelerimizle iletişimimizi arttıracak, hizmetlerimizden daha hızlı ve kolay bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak olan mobil uygulamamız “ÇanakkaleTSOnet” i devreye alıyoruz. Kullandıkça sizlerin önerileri ile de geliştireceğimiz mobil uygulamamız hakkında  yazılımcı firma sahibimiz Engin Bey sizlere  bilgi verecek.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı,  Kurban Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor, tüm üyelerimize aileleri ile birlikte sağlıklı mutlu günler ve  işlerinde de  bol bereketli kazançlar diliyorum. Saygılarımla,”
Meclis açılış konuşmalarının ardından bir önceki toplantı tutanağı okunarak onaylandı.
Meclis Başkan Yrd ve ÇTSO Afet Koordinasyon Komisyonu Başkanı Armağan Aydeğer tarafından ÇTSO Afet Komisyonu Yönergesi’nin sunumu gerçekleştirildi.
Üyeler ile iletişimi artıracak, hizmetlerimizden daha hızlı ve kolay bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak olan mobil uygulamamız “ÇanakkaleTSOnet” sunumu Engin Tutucu tarafından gerçekleştirilerek Meclis Üyeleri bilgilendirildi. Meclis üyelerimiz uygulamayı indirdiler.
Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2025 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2025 Nisan ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal,  Yönetim Kurulu’nun azami fiyat tarife taleplerindeki fiyatların çok yüksek olduğunu belirterek geri iade edilmesi kararı alındığını söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Normalde bizim her ay azami fiyat tarife taleplerimiz oluyor. Örneğin karavan ile Bozcaada’ya giden kendi karavanı ile geceliğine 2.000,00 TL ödemek zorunda olduğunu okuduk. Bütün fiyat tarife taleplerini komitelerine geri iade ettik. Bu konu şöyle su istimale yol açıyor; Üyelerimiz müşterilerine “Oda bu fiyattan sat diyor.” diye söylüyorlar. Bunun altını da çiziyorum, biz tarifeleri üyeden ve komiteden gelen talep üzerine Yönetim Kurulu olarak onaylıyoruz ve Meclisin onayına sunuyoruz. Bugün baktığımız tarifeleri tekrar değerlendirilmek üzere Komiteye iade ettik. Tarifelerin altında sizlerin verdiği yetki ile Yönetim Kurulu Başkanı olarak benim imzam var. Ben de imza atmak istemedim. Açıklamamı sizlerle paylaşmak istedim. Teşekkür ediyorum.”
Meclis Toplantısı Mayıs Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum