Hanefi Avcı, Biga Belediyesi Kitap Fuarı'nda konuştu

Hanefi Avcı, Biga Belediyesi Kitap Fuarı'nda konuştu
29 Kasım 2017 - 14:54

Biga Belediyesi 1. Kitap Fuarı kapsamında Biga Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda konuşan Hanefi Avcı, FETÖ mücadelesini mücadelesini anlattı. Türkiye’nin son  yıldır iç güvenlik sorunlarının olduğunu dile getiren Avcı, “Fetö ile mücadelenin geçmiş zamanlarda yapılan uyarılar dikkate alınmış olsaydı, çok kolay çözülebilirdi” ifadesini kullandı.

Hanefi Avcı özetle şunları söyledi

“SON 50 YILDIR İÇ GÜVENLİK SORUNUMUZ VAR”

“15 Temmuz darbesi oldu. Bu tür olaylar başlayıp bitmiyor. Etkileri sürüyor. Ülkede devlet sistemi bozuldu. 249 şehidimiz oldu. Amerika’da devam eden dava da bunun etkileriyle ilgili. Biraz daha geriye gidelim.  Burası küçük bir ilçe. Siz belki rahat ve huzurlu yaşıyorsunuz ama biz İstanbul’da zaman zaman tedirgin oluyoruz. Patlama olacak diye korkuyor, dışarı çıkamıyoruz. Otellerin doluluk oranları düştü. Türkiye son 50 yıldır sürekli bir iç güvenlik sorunu yaşıyor. Teröre yaptığımız harcamaları eğitime, tarıma, ekonomiye harcasaydık, bu ülke başka bir ülke olurdu.”

“ENDİŞE DUYUYORUZ”

“Maddi rakamları bir yana bırakın. İnsanımızın üzerindeki etkileri çok daha büyük. Tüm bu değerlerimiz boşa gitmeseydi, bu harcamaları verimli yapabilseydik, belki Hollanda, İtalya, Fransa ayarında bir ülke olacaktık. Ayrıca bu terör ve güvenlik sorunu diğer gelişimlerin de önüne geçiyor. Türkiye bir türlü gerçek anlamda demokrasiyi getiremiyor. Ciddi hukuk reformu yapamıyor. Ekonomimizi tam anlamıyla rahatlatamıyoruz. Bazı vergiler yapılırken geçenlerde Maliye Bakanı ağzından kaçırdı. Askeri harcamaları finanse etmek için vergilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Hatta son 50 yıldaki iktidar değişimlerinin bile temelinde bu güvenlik sorunu var. Artık kanıksadık. Şehirlerin giriş çıkışlarında, avmlerde, toplu alanların giriş çıkışlarında aranıyoruz, güvenlik endişesi duyuyoruz. Yollarda arabalar aranıyor.”

“HUKUK, DEMOKRASİ, ADİL SEÇİMLER…”

“Hukukta sorun var. Herkes her sorununu hukuken aşabileceğine güveniyor mu? Demokrasi var mı? Orada da ciddi sorunlar var. Türkiye’de seçimler eşit, adil mi oluyor? Yoksa her zaman iktidarda olanlar olaylara kendi cephesinden mi bakıyorlar? Gerçekten eşit, adil bir seçim sistemimiz var mı? Gerçekten son yapılan seçimlerde ciddi itirazlar ortaya çıktı. Siyasi iklimimizde sorun var. Bu iklimi düzeltmediğimiz sürece sorunumuz olacaktır.”

“TAYİN POLİTİKASIYLA ÇÖZEBİLİRDİK”

“Fetö’nün yarattığı sorunların hepsini biliyorsunuz. Haliç’te Yaşayan Simonlar kitabını 2010’da yazdığımda bu örgütün yaratacağı sorunları anlattım. Tedbir alınmazsa bu örgüt ciddi sorun yaratacaktır. İkinci bölümde bugünü anlattım. Ama bu devlet tedbirini almadı. Şimdi ben size gerçeklerin bir kısmını anlatayım. Başka cemaatlerin olduğunu bildiğimiz gibi bu örgütün de devlette olduğunu biliyorduk. Geçmişte bu örgüt de sıradan bir örgüt gibi görünüyordu. Ancak 2005-2006’dan sonra daha farklı davranmaya başladılar. 2008’den sonra ise özellikle yargı ve poliste bütün köşe başlarına, önemli görevlere geçmeye çalıştılar. Ben de olaylardan en uzakta görünen Edirne’de emniyet müdürüyüm. Bu örgüt her köşe başını kapmak istiyor. Ancak Emniyet’in de bir iç düzeni var. Bir komisyon karar veriyor atamalara. Bu komisyonda kim bunlara karşı çıkarsa bir süre sonra sahte ihbarlarla bu adamlara baskı yapmaya başladılar. Bu adamları görevden almaya başladılar. Bakana ve Genel Müdür’e rağmen operasyon yapılıyordu. O zaman Edirne Emniyet Müdürü olarak zamanın İçişleri Bakanı’na isim isim vererek anlattım. Beni dinlemişler. Başsavcı’yı dinlemişler, haberi yok. Adalet Bakanı’na da söyledim o zaman. Oturdum dilekçe yazdım. Bakanlara verdim. Baktım zaman geçiyor. Efkan Ala beye anlattım. Başbakan başdanışmanlarına anlattım. Baktım çare olmuyor. Gittim kitabı yazdım. Amacım -devlet olaylardan haberdar olsun istedim. Sonra benim kitabımdaki her sayfayı suça dönüştürdüler. Benim anlattığımın dışında da birçok insan anlatmış bu durumları. Ama tedbir alınmamış. Halbuki tedbir almak çok kolaydı. Düşünün hükümet sadece tayin politikasıyla ve küçük tedbirlerle bu sorunu engelleyebilirdi. Buna kim mani oldu.”

Söyleşinin sonunda soruları yanıtlayan Hanefi Avcı’ya Biga Belediye Başkanı İsmail Işık plaket verdi. Daha sonra Avcı okurları için kitaplarını imzaladı.

27 yayınevi ve 45 yazarın katıldığı Biga Belediyesi 1. Kitap Fuarı kapsamında aynı gün Biga yazar Fevziye Turan, Mehmet Genç, Cihan Demirci ve Leman çizerlerinden Ozan Süslü imza günü için Atatürk Kültür Merkezi’nde takipçileriyle buluştular.

Biga Belediyesi 1. Kitap Fuarı kapsamında Yunus Günçe, İlber Ortaylı, İhsan Eliaçık, Ergun Poyraz, Osman Pamukoğlu, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Kemal Ulusu, Banu Avar, Hasan Ali Toptaş gibi isimler de Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde olacaklar.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum