"KAMU ZARARI YOK, SİYASİ BOYUTA ÇEKİLİYOR"

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik konser soruşturmasıyla ilgili açıklama geldi.

"KAMU ZARARI YOK, SİYASİ BOYUTA ÇEKİLİYOR"
23 Eylül 2025 - 11:58

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde (ABB) 2021-2024 yılları arasında düzenlenen 32 konserle ilgili başlatılan soruşturmada, 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Devletin bu konserler nedeniyle 154 milyon 453 bin lira zarara uğratıldığı öne sürülürken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sessizliğini bozarak açıklamalarda bulundu.
Mansur Yavaş, gazeteci Ünsal Ünlü’ye yaptığı değerlendirmede, söz konusu döneme ilişkin hem belediye içi hem de mülkiye müfettişlerince yapılan incelemelerde herhangi bir kamu zararının tespit edilmediğini söyledi.
Yavaş, “Biz bu döneme ilişkin kendi incelememizi yaptık daha önce. Mülkiye müfettişleri de yaptı ve bir kamu zararı bulunamadı. Şimdi işin içine ihaleye fesat karıştırmak gibi bir şeyler katarak bambaşka bir yere götürmeye çalışıyorlar” dedi.
ABB'DEN AÇIKLAMA: “BU BİR OPERASYON DEĞİL, ALGI ÇALIŞMASI”
Ankara Büyükşehir Belediyesi de yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu konser harcamalarına ilişkin daha önce hem belediyenin Teftiş Kurulu hem de Mülkiye Müfettişleri tarafından usulsüzlük ve kamu zararı bulunmadığına dair raporlar hazırlandığını belirtti.
Açıklamada, dosyanın savcılık tarafından bilirkişiye gönderildiği ve bu bilirkişilerin hep aynı kişiler olduğuna dikkat çekilerek şu ifadeler yer aldı:
“Halen belediyede görev yapan çalışanlarımız ifadeye çağrılabilecekken, kamuoyuna ‘ABB’ye operasyon’ şeklinde servis edilmiştir. Oysa bu kişiler ifadeye çağrılsalardı, tamamı giderdi.
Daha önce kültür dairemizin tüm işlemleri Sayıştay tarafından denetlenmiş, herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. 2021-2022 arasında yapılan 10 yıllık teftişte de ihale usulüyle ilgili herhangi bir tenkit ya da bulgu yoktur.”
HARCAMALAR KARŞILAŞTIRILDI
ABB açıklamasında geçmiş dönemle ilgili karşılaştırmalara da yer verildi:
2014-2019 AK Parti döneminde 80 etkinliğe 33 milyon dolar harcanırken,
2019’dan 29 Ekim 2024’e kadar ABB yönetimince 426 etkinliğe 30 milyon dolar harcandığı belirtildi.
Ayrıca sahne kurulumları ve ses sistemlerinin sanatçı ücretlerinden daha fazla masraf oluşturduğu ifade edildi.
MELİH GÖKÇEK VURGUSU: “ASIL SORUŞTURULMASI GEREKEN BİLGİLER SAKLANIYOR”
Açıklamada, eski ABB Başkanı Melih Gökçek dönemiyle ilgili yaklaşık 100 dosyada şikayette bulunulduğu, buna karşın:
55 dosyada bilirkişi raporları ile takipsizlik,
11 dosyada raporsuz takipsizlik,
11 dosyada ise iddianame düzenlendiği,
Ancak hiçbir dosyada adli yaptırım uygulanmadığı belirtildi.
ABB, bazı dosyaların 6 yıldır savcılıkta bekletildiğini, örnek olarak da 58 milyon dolar (2,4 milyar TL) zarara yol açtığı iddia edilen teleferik ihalesini gösterdi. Ayrıca Gökçek'in imzası bulunmasına rağmen bilirkişi raporlarında "imzası yok" denildiği ve bunun ardından dosyalara takipsizlik verildiği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadeye yer verildi:
“Operasyondan önce Melih Gökçek’in sosyal medya hesabından bunu duyurması bile olayın siyasi boyutunu ortaya koymaktadır. Asıl soruşturulması gereken kişi, olayları önceden bilen kişidir.”
GÖZALTINA ALINANLARIN LİSTESİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler arasında, ABB eski ve mevcut Kültür ve Sosyal İşler Dairesi yetkilileri ile çeşitli organizasyon firmalarının sahipleri yer aldı.
Gözaltına alınanlar arasında şu isimler bulunuyor:
Eski Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı H. A. B,
Eski Kültür Etkinlikleri Şube Müdür Vekili H. E.,
Dairesi Başkan Vekili H. Z.,
Kültür Etkinlikleri Şube Müdür Vekilleri A. A. Ç, C. A, K. B.,
Organizasyon şirketlerinin yetkilileri: O. E, S. E, K. A, S. Ç, A. A, E. D, L. E.
Şüpheliler hakkında “Görevi Kötüye Kullanma” ve “İhaleye Fesat Karıştırma” suçlamalarıyla 23 Eylül'de gözaltı kararı verildiği ve işlemlerin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından sürdürüldüğü açıklandı.

Kaynak: haberler.com/https://www.haberler.com/politika/mansur-yavas-tan-ankara-buyuksehir-belediyesi-19077080-haberi/
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum