ŞAP HASTALIĞI MÜCADELESİNDE ÖNLEMLER GÜÇLENDİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında şap hastalığında önceki yıla göre yüzde 80 oranında düşüş sağlandığını açıkladı.

 ŞAP HASTALIĞI MÜCADELESİNDE ÖNLEMLER GÜÇLENDİRİLDİ
04 Temmuz 2025 - 11:34
Kurban Bayramı öncesi ve sırasında hayvan hareketlerine yönelik yeni uygulamalar devreye alınarak hastalıkla mücadelede önemli adımlar atıldı. Bakanlık, yakın zamanda şap hastalığının yeni bir serotipi olan SAT1’in tespit edildiğini ve bu serotipe karşı hızlıca etkili bir aşının geliştirilip sahada uygulanmaya başlandığını duyurdu.
Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketleri nedeniyle hastalık mihraklarında artış gözlemlenmesine rağmen, Bakanlık aşılama faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Ancak aşılama tek başına yeterli olmayıp, hastalığın yayılımının engellenmesinde en etkili yöntemlerden biri olarak hayvan hareketlerinin durdurulması dünya genelinde de kabul edilen bir tedbir olarak uygulamaya konuldu.
Bilimsel değerlendirmeler, özellikle hayvan satış yerlerinde hayvanların doğrudan temasıyla bulaşma riskinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, yetiştiriciler, celepler ve hayvan tüccarları aracılığıyla gerçekleşen dolaylı temaslar ile köy ziyaretleri hastalığın farklı bölgelere hızlı yayılmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple, hastalık mihraklarında hayvan hareketi kısıtlamaları, hem yerel hem de ulusal hayvan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda, şap hastalığının yayılmasını önlemek ve etkin kontrol sağlamak amacıyla, hayvanların yoğun olarak hareket ettiği hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, hayvan toplama ve satış merkezleri ile park ve panayırlar dahil tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Bu karar, hastalığın kontrol altına alınmasını hızlandırmak için alınmış geçici ve önleyici bir tedbirdir. Aşılama çalışmaları hızla devam etmekte olup, tüm hayvan popülasyonu aşılandıktan sonra tedbirler hastalık durumu takibe alınarak kademeli şekilde kaldırılacaktır.
Bakanlık, alınan bu önlemlerin ülkemizin gıda arz güvenliğini hiçbir şekilde tehdit etmediğini, et ve süt ürünleri başta olmak üzere hayvansal gıda temininde herhangi bir aksama yaşanmasının beklenmediğini belirtti. Mevcut stoklar ve üretim altyapısının süreci karşılayacak düzeyde olduğu ifade edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, süreci tüm detaylarıyla yakından takip etmekte, veteriner sağlık personeli ve saha ekipleri 7/24 görev başında bulunmakta ve tüm paydaşlarla iş birliği içinde hayvan sağlığı ve halk sağlığına yönelik tehditleri bertaraf etmeye kararlı olduğunu açıkladı. Ayrıca, şap hastalığının zoonoz karakterde olmadığı, insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığı ve kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmadığı vurgulandı.
Bakanlık, vatandaşlardan resmi makamların yapacağı bilgilendirme ve yönlendirmelere dikkat etmelerini, ülke hayvancılığına gösterdikleri duyarlılık ve iş birliği için tüm üreticiler ile vatandaşlara teşekkür etti.

Kaynak: Tarım Ve Orman Bakanlığı

YORUMLAR

  • 0 Yorum