Saim TUNÇMAN

Saim TUNÇMAN


Biga'da sakın hasta olmayın!

16 Ağustos 2019 - 14:44 - Güncelleme: 16 Ağustos 2019 - 15:16

Biga Devlet Hastanesi’nde çalışırken, basit bir sosyal medya paylaşımı sonrası mobbinge maruz kalan ve görevinden ayrılmak zorunda bırakılan bir arkadaşınız, kardeşiniz olarak yazıyorum bu satırları. Bu hatırlatmayı şunun için yapıyorum: Artık siyasetin girmediği alan kalmadı. ‘Benim üst düzey abilerim var. Bana dokunamazsınız’ devri, tabiki kalitesizliği, hırsı ve gereksiz bir koltuk mücadelesini de beraberinde getiriyor.

Yıllardır medya sektöründeyim. Radyo ve kurumumuzun internet haber sitesini yönetiyorum. Hem hastanede çalışmış olmam, hem de hastane içindeki sorunları yakından biliyor olmam nedeniyle, sağlık sisteminin sorunlarıyla özel olarak ilgileniyorum.

Kentimizin sağlığı, kentlimizin sağlığı; sağlık kurumlarının kapasitesi ve iyi yönetilmesiyle de ilgili öncelikle.

Biga Devlet Hastanesi yeni yerleşkesi uzunca bir süre tamamlanamamıştı hatırlarsınız. Bu özelliğiyle zaten sürekli gündemimizdeydi. Daha sonra görkemli bir açılışla ilçemize kazandırıldı. Siyasi nutuklar atıldı. Söylemler, söylevler, alkışlar birbirini takip etti.

Sonra Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın bir açıklamasıyla yer yerinden oynadı. Hastanenin içler acısı hali ortaya serildi. Fotoğrafları unutmamız mümkün değil. Her yağmurda çatıdan su alan hastanenin, zeminden de kanalizasyonları taşıyordu.

Çanakkale’nin en büyük ilçesi olmakla övündüğümüz Bigamıza yakışmayan görüntülerdi.

Elbette sorunlar hiç bitmedi.

Eksik araç gereç nedeniyle yapılamayan ameliyatlar,

Hala akan çatılar, taşan kanalizasyonlar,

Doktor, hemşire eksikliği,

Hasta memnuniyetsizliğinin artması,

Alımı geciktirilen tıbbi cihaz ve malzemelerin tıbbi müdahaleleri olumsuz etkilemesi…

 

Geçtiğimiz haftalarda Türk Sağlık Sen Çanakkale Başkanı Turan Çavdar, Biga Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamadaki ‘Hastanemiz yeni hizmet binasına taşınmasından sonra yaşanan sorunlardan dolayı sağlık hizmetlerinde aksamalar hasıl olmuştur. Bu sorunların oluşmasında en büyük etken İl Sağlık Müdürlüğü ile hastane müdürlüğü arasındaki iletişim problemidir. Kadro görev yeri Biga Devlet Hastanesi’nde olan uzman doktor ve sağlık personeli geçici görevlendirme ile başka hastanelere görevlendirilerek, Biga halkının sağlık hizmetlerine ulaşmasında güçlük çekilmesine veya bu hizmeti almak için ilçe dışına gitmesine sebep olmaktadır. Biga Devlet Hastanesi’nde yeni hizmet binasına taşınmasından sonra sağlık hizmeti veren birim ve yatak sayısında artış yaşanırken, sağlık hizmetini verecek olan sağlık personelinin sayısında paralelinde bir artış olmamıştır.’ İfadeleri her şeyi açıklamaktadır.

Biga Devlet Hastanesi’nden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Ben en azından duymadım, görmedim. Halk arasında da ‘demek ki iddialar doğru’ algısı oluşmaya başladı. Günlük sohbetlerimizin bile konusu haline geldi bile.

Sağlık konusu, siyasetin malzemesi haline getirilemez. Getirilmemeli,

Sağlık konusu, siyasi mücadele alanı olmamalı,

Sağlık konusu, koltuk kavgasının alanı olmamalı,

Sağlık konusu, beceriksiz çalışanların ve basiretsiz yöneticilerin eline bırakılmamalı,

Sağlık konusu, şova dönüştürülmemeli.

Kısacası, bu işin muhatapları bir an önce müdahale etmeli. Büyük bir sağlık sorunu, ölüm yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalı.

MOBBİNG İDDİASI CAN SIKICI

İddialar çok. En can sıkıcı iddia ise Türk Sağlık Sen’in yaptığı açıklamaya katılan sendika üyesi sağlık personeline mobbing yapıldığına dair iddialar. Bunun yanında İş ve İşçi kurumundan hastaneye alınan çalışanların siyasi oldukları. Bu çalışanlar siyasi nüfuzlarını kullanarak rahat hareket ederken; diğer hastane personeline ise çalışma koşullarında zorluk çıkarıldığı konuşuluyor. Cep telefonu kullanmanın yasaklanması gibi birçok iddia da mevcut. Çifte standart gören sağlık personelinin daha verimli çalışması nasıl mümkün olabilir?

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum