Saim TUNÇMAN

Saim TUNÇMAN


Bırakın telefonları elinizden!

14 Şubat 2017 - 12:30 - Güncelleme: 23 Şubat 2017 - 11:35

 

İnsanoğlu yaşam süresi boyunca ilişkiler kurmuş, küçük topluluklar zamanla büyük gruplara dönüşmüş ve hızlı nüfus artışının bir sonucu olarak günümüz dünyasına ulaşmış. Sadece Biga şehir merkezinde 51 binden fazla insan olduğunu düşünürsek; dünya genelindeki milyarlarca insanın varlığı biraz ürkütüyor.

Dünyada en kalabalık grubu oluştururken, her şeyi başlatan iletişimi göz ardı ediyoruz. Sayı arttıkça nitelik azalıyor. Nitelik azaldıkça daha az okuyor, daha az iletişim kuruyor, daha çok konuşsak da daha az dinliyoruz.

Amacına uygun kullanıldığında işimize fazlasıyla yarayacak telefonu bile amaç dışı kullanarak zamanımızı heba ediyoruz. Bizi izleyen çocuklarımız, ilk öğrenmede bizi taklit ediyorlar. Küçük yaşlarda onların eline tutuşturduğumuz telefonlarla başlıyorlar hayata. Spordan uzak, iletişimi bozuk, bencil, önyargılı ve araştırmadan, okumadan sadece gördüğüne inanarak yaşayan bireylere dönüşmelerini izliyoruz.

Çoğu anne babanın farkında olmadan neden olduğu bu durumla ilgili şu örneği, hemen hemen yaşamayan yoktur:

Çocuğunuzu okuldan almaya geliyorsunuz. Elinizde telefon… Çocuğunuz sizi gördüğü için ne kadar mutlu. Siz çocuğunuzu görmüyorsunuz bile. Çocuk okulda yaşadıklarını, arkadaşlarıyla oynadıkları oyunları anlatacak, ama hala sizin elinizde telefon…

Çok kötü bir durum bu. Telefonları elimizden bırakmaz isek; çocuklar bizim aynamız ve onlar da bizden gördüklerini yapacaklar. Günlük yaşamın zorluklarının üzerine bir de telefonları elimizden bırakmadığımız zaman; çocuklarımızdan uzaklaşacağız ve aynı evde farklı bireyler olacağız.

Görselin içeriğin önüne geçtiği günümüzde, tüm bu yaşananların sebebi biraz da biziz. Yaşamdan koptuk. Komşularımızı tanımıyoruz. Evlerimizde odalarımıza sıkıştık. Toplum olmaktan hızla uzaklaşıyoruz. Bireylere, bireylerden yalnız insanlara dönüşüyoruz.

Oysa tüm insanlık tarihi iletişimin yaygınlaşması ile bu denli güçlenmişti. Oysa bizi diğer canlılardan ayıran iletişim yeteneğimizin gücüydü, çeşitliliğiydi, derinliğiydi.

Kusura bakmayın. Yaşanan tüm olumsuzlukların sebebi biraz da biziz.

Haydi bırakın o telefonları elinizden.

YORUMLAR

  • 0 Yorum